Naar het zwembad

Het was zondagochtend, en mijn lief stelde voor om te gaan zwemmen. Nou gaat hij wel vaker op zondagochtend met de kinderen naar het zwembad, maar dit was de eerste keer dat ik meeging. Weer Een Stap! Vol goede moed togen we naar het zwembad, dat slechts een paar straten verderop ligt. Mijn goede moed was deels ingegeven door Mini en Maxi, die zichtbaar uitgelaten waren dat ze gingen zwemmen en bovendien naar mij toe al hadden laten merken dat ze het leuk vonden dat ik meeging. Mini maakte tijdens het ontbijt bijvoorbeeld al een heel kleedkamerplan, dat ik met haar in de gemeenschappelijke meisjeskleedkamer kon omkleden, en papa met Maxi in de jongenskleedkamer. En heel verschil met de ik-wil-naast-papa-zitten-mentaliteit die niet lang geleden nog prominent aanwezig was!

Het omkleden ging dan ook heel soepel. Ik kon ook echt merken dat Mini al veel meer gewend is om kleine instructies van me aan te nemen, en dat ze dus goed luisterde toen we samen in de kleedkamer waren. Toch best prettig als je omringd bent door ‘echte’ moeders met hun kinderen. De grote schok kwam pas toen we uit de kleedkamer kwamen. Het zwembad op zondagochtend: nog zo’n wereld waar ik het bestaan niet vanaf wist. Ik keek mijn ogen uit: de douches waar vaders en moeders hun kroost probeerden voor- c.q. na te spoelen zonder dat de ene er vandoor ging of de ander shampoo in zijn ogen kreeg. Een peuterbadje waar ouders lekker onderuit hingen met hun dreumes en wat er meer uitzag als een theekransje dan een kinderactiviteit. En dan natuurlijk het zwembad zelf, afgeladen vol met ouders en hun kroost, druk aan het spartelen, oefenen, met matten aan het spelen en natuurlijk samen van de glijbaan af roetsjend. En daartussen konden wij op zoek naar een plekje water waar we met z’n vieren pasten.

Mijn lief zag aan mijn blik dat ik enigszins overrompeld was door al dit ouder-kind-quality-time-geweld, en moest er wel om lachen: “Best heftig hè, dit?!” En dat kon ik alleen maar beamen. Ineens was ik me er weer erg van bewust dat ik als niet-ouder zomaar ineens terecht ben gekomen in de wondere wereld van het ouderschap… Maar goed, onder het motto if you can’t beat them, join them heb ik maar diep ademgehaald, en ben ik – letterlijk én figuurlijk deze keer – in het diepe gesprongen.

De grote winst van dit uitje zat ‘m in de houding van de kinderen naar mij toe. Wat een verschil met de zwempartijen van vorig jaar op vakantie! Oké, toegegeven, die ene keer dat mijn vriend en ik héél even knuffelden in het zwembad kwam Mini er wel meteen weer tussen, maar dat was dan ook de enige overeenkomst. Verder was het duidelijk dat ik niet langer alleen een aanhangsel was van papa, maar ook gezelschap op zich. Ze wilden ook met mij van de glijbaan. En dat ik de mat waarop ze zaten ronddraaide. Ze kwamen nu ook aan mijn nek hangen om uit te rusten in het water. Etcetera etcetera. En ik kon er nog van genieten ook! Vooral toen ik met Mini van de grote glijbaan ging en zij duidelijk wachtte tot ik achter haar ging zitten en haar half op schoot nam, voelde ik even een vreugdemomentje: ze accepteert mij! En voelde ik onderweg naar beneden de bekommeren-versus-houden-van-wijzer weer een tikje opschuiven richting houden van.

Advertenties

4 thoughts on “Naar het zwembad

  1. Ik kan niet vertellen hoe fijn het is om, rustig en alleen, te lezen hoe anderen omgaan met het “onverwachtse”- (stief)ouderschap. Je blog zorgt ervoor dat ik, met een grote glimlach, weet dat ik niet alleen ben. Bedankt!

    Liked by 1 persoon

    • Dat vind ik echt heel fijn om te lezen Jill! Dat was ook één van mijn doelen van dit blog: ervaringen delen met andere stiefmoeders en hun ervaringen horen! Dus als je dingen wilt delen die jij meemaakt: reageer gerust op mijn blogposts of stuur me een PM. (NB Het is een poosje stil geweest op mijn blog, maar binnenkort komen er weer veel nieuwe stukjes aan!)

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s